БИЦИКЛА СА КОРПОМ ПОРОДИЦИ ОСМАНА КУРТИЋА
19.05.2011

У сарадњи са ромском организацијом Центар за активну комуникацију председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић и члан Већа општине Милош Стојковић, уручили су трећу бициклу са корпом за сакупљање секундарних сировина Осману Куртићу из насеља Делијски вис. Ово је део акције у оквиру пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, из програма  Exchange 3. Градска општина Палилула je од 16-19.маја уручила три бицикле са корпом за послове сакупљања секундарних сировина, најугроженијим лицима ромске популације. По речима председника општине проф.др Игора Новаковића, ова активност има социјалну компоненту и обезбеђује да лица ромске популације која сакупљају отпад на територији општине Палилула, то чине на савремен начин, не загађујући животну средину.

Осман се три године бави сакупљањем папирног отпада. Са супругом Уснијом и троје малолетне деце живи у улици Хиландарски метох. Овим послом обезбеђује основну егзистенцију за живот своје породице. Има троје деце, сина Крсту (9 година), ћерку Јелузу (16) и ћерку Рувиду (14) која болује од асме. Мобилни тим пројекта пружиће и овој породици  потребну правну помоћ у настојању да реши један од проблема у остваривању права на друге видове социјалне помоћи. Осман је захвалио руководству општине Палилула и невладиној организацији рома. Ова бицикла са корпом- рекао је Осман, пуно ће ми олакшати досадашњи рад и сакупљање папирног отпада на терену.

Социјално-угрожени становници Палилуле могу добити потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта на телефон 018/ 244-587 или у својим месним кацеларијама. Услуге обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке правне помоћи. Овај пројекат финансира Европска унија, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3 и траје годину дана.